media

10 Mayıs - 16 Mayıs Engelliler Haftası

Engelliler Haftası10 Mayıs ile 16 Mayıs arasında, Birleşmiş Milletlere üye 156 ülkede aynı tarihlerde kutlanan özel bir haftadır. Engelliler Haftası, hayatın getirdiği engellere ek olarak sosyal yaşamda da pek çok zorlayıcı davranışlara maruz kalan engelli bireylerin, sorun ve taleplerini gündeme getirmek ve farkındalık oluşturmak için düzenleniyor. Bu haftada her günün bir anlamı var. Ülkemizde, Engelliler Haftası boyunca Engellileri Koruma Millî Koordinasyonu Kurulu, haftanın değerlendirilmesi için program hazırlamıştır. Bu program şu şekildedir;

-10 Mayıs Engelliler Haftasının açılışı,

-11 Mayıs Görmeyenler günü,

-12 Mayıs İşitme ve Konuşma Kusurluları günü,

-13 Mayıs Ortopedik Engelliler günü,

-14 Mayıs Zeka ve Ruhsal Engelliler günü,

-15 Mayıs Güçsüz Yaşlılar ve Korunmaya Muhtaç Çocuklar günü,

-16 Mayıs Engelliler Haftasına genel bakış etkinlikleri düzenleniyor.

Engelliler haftası tüm bu konuların değerlendirilmesi ve engeli olan kişilere daha iyi bir dünya sunulabilmesi için düzenlen farkındalık etkinliklerinin yapıldığı ve engellilerin sorunlarının dillendirildiği bir haftadır. 

Peki biz bu özel haftada neler yapmalıyız ?

Birlikte yaşama kültürünün bir gereği olarak hasta, yaşlı veya engellilerin  varlığını unutmamalı, hayatlarını kolaylaştırmak için elimizden geleni yapmalıyız. Bu sadece 1 haftaya özel değil tüm yaşantımız boyunca her birimizde olması gereken bir insani görevdir aslında. Bazen sadece durumun farkında olmak bile ciddi bir mesafe kat etmek anlamına gelecektir. Unutulmamalıdır ki; her insan bir engelli adayıdır. Sevgi, saygı, hoşgörü ve farkındalık onlara sunabileceğimiz en küçük soyut imkanlar. Ayrıca; ülkemizde veya dünyada engelli olup çok büyük başarılara imza atmış olan sanatçı, müzisyen, sporcu ve edebiyatçılarımız var. Cemil Meriç, Aşık Veysel Şatıroğlu, Eşref Armağan, Gültekin Yazgan, Beethoven, Jim Abbott ve daha fazlası. İmkan verilmeli, şans verilmeli. Dinlemelisiniz onları dikkatle. Herkesin bir eğilimi var mutlaka. O eğilimi bulup yöneltmelisiniz. Belki de içimizde çok başarılı bir yazar, bir müzisyen bir ressam veya mucit var. Bunları ortaya çıkarmak için sadece dinlemeli ve görmeliyiz.

Unutmayın sevgi ve mutluluk bulaşıcıdır ve paylaştıkça çoğalır..


Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*