media

Tekerlekli sandalyeler; hastalık, yaşlılık, sakatlık veya engellilik gibi durumlarda kişilerin hareket edebilmelerini sağlayan engelli araçlarıdır. Bu rahatsızlıklar; ayak kırılmaları gibi geçici durumlar da olabilir, spina bifida gibi vücut kontrolü kabiliyetini etkileyen sinir veya kas sistemi kaynaklı hastalıklar da olabilir. Birçok farklı rahatsızlık tipi olduğu için birden fazla da tekerlekli sandalye çeşidi ve modeli bulunmaktadır. Bu tekerlekli sandalye modellerinden bazıları ise; akülü sandalyeler, aktif tekerlekli sandalyeler, tekerlekli çocuk sandalyeleri, spastik sandalyeleri, banyo tuvalet sandalyeleri ve bariatrik büyük beden tekerlekli sandalyelerdir.

Tekerlekli sandalyeler üzerine bilinen ilk kayıtlar milattan önce 5. ve 6. yüzyıllarda Çin'e kadar uzanmaktadır. Ancak Yaklaşık 1750’de İngiliz mucit James Heath tarafından icat edilmiş olduğunu bir çok yerden okuyoruz.. En yaygın kullanılan tekerlekli sandalyelerde, koltuğun altındaki bir dingilin iki ucuna yerleştirilmiş iki büyük tekerlek ile en ön bölümde ayakların dayandığı basamağın altına yerleştirilmiş hareketli iki küçük tekerlek bulunur.


Arkadan itilerek hareket ettirilebilen ilk tekerlekli sandalyeler, ön tekerleğe bağlı kavisli bir çubuk yardımıyla, oturan kişi tarafından idare edilebiliyordu. Sonraları arka tekerleklerin ispitine, elle çevrilebilen çemberler eklendi. Geçmişte ki tekerlekli sandalye modellerine baktığımızda şimdiki halinden oldukça farklı olduğunu görüyoruz. Geçmişten günümüze evrilerek son haline ulaşan tekerlekli sandalyeler şuanda oldukça rahat ve konforlu.  Eski ilk yapım tekerlekli sandalyelere bakıldığında oldukça büyük olduğunu ve ön tekerleklerinin de arka tekerlekleri gibi büyük olduğunu görüyoruz. Şimdi ise oldukça muntazam dizayn edilmiş ergonomik ve portatif.

Her ölçüye ve her türlü ihtiyaca göre özel olarak dizayn edilebilirler. Kontrolü kullanıcısında olabildiği gibi, refakatçisinde olan seçenekleri de mevcuttur. Kullanıcılar ihtiyaçlarına göre büyüklük ve güç tercihinde bulunurlar. Dar mekanlarda kullanılacaksa kompakt yapıda olması tercih edilebilirken, arazi koşullarında kullanılacaksa gücü ve dayanıklılığı ön plana çıkmaktadır. Tekerlekli sandalye ile yapılan onlarca spor dalı bulunmaktadır ve her spor dalının ihtiyaçları doğrultusunda farklı tasarım ve özelliklerde tekerlekli sandalye modelleri geliştirilmiştir.


Related Products
Comments: 0

No comments

Leave a Reply

Your email address cannot be published. Required fields are marked*